14 september 2011 – Att ta eller inte ta, det är frågan

Att ta Roaccutan, alltså. När jag slutade med p-piller i månadsskiftet januari-februari så anade jag inte hur stor påverkan detta skulle få på hyn. Jag tänkte ju att det var snällt mot min kropp att sluta proppa i den hormoner. Efter ett par månader hade jag fått ganska mycket finnar och bättre blev det inte, bara sämre. Nu såhär drygt ett halvår efteråt kanske det har stabiliserat sig, vem vet, men många irriterande blemmor är det i alla fall. Östrogen i p-piller gör nämligen hyn bättre, har jag fått reda på såhär i efterhand. Jahaja.
Jag har inte gått så hårt åt det, men oljerengöring har jag hållit på med nu i några veckor. Vet inte om det hjälper men hellre det än en massa olika tvålar och krämer.

Jag fick en remiss till en hudspecialist av en barnmorska och hudspecialisten skrev alltså ut Roaccutan till mig eftersom jag har en typ av akne som ger ärr. Det är ju inte så kul. Det var heller inte så kul att hon inte kunde svara på frågor såsom om pillrena påverkade matsmältningen eller ej. Sådant man vill veta om man är så otroligt intresserad av kost och hälsa som jag anser mig vara. Vanliga biverkningar är torr hud, extremt torra läppar, ledsmärtor, solkänslighet och torra ögon. Bland annat. Alla får säkert inte alla biverkningar och det finns långt mycket värre också. Jag hittar inte riktigt infon jag vill ha, hur påverkar det egentligen kroppen, det verkar som om de flesta bara tar de jobbiga biverkningarna och är nöjda att de slipper finnarna sedan. För det verkar ju fungera bra, helt klart. Dock, hur nyttigt är A-vitamin (Roaccutan är nämligen just det) i stora doser under ett halvår? När man läser sådant här blir man (eller i alla fall jag) lite orolig, även om en källa på internet inte är något att hänga upp sig på. Det vet ju alla. Men ändå, är det så viktigt för mig att bli av med finnarna så att jag EVENTUELLT dribblar med metabolismen i min hjärna? Är det så viktigt att bli av med dem så att jag vill äta penicillin som förstör tarmfloran och då även mitt näringsupptag?

Detta har jag rådbråkat min hjärna (som jag gärna vill ha som den är resten av livet typ) idag och ångest har jag haft över det, men jag har kommit fram till att jag inte tänker ta den här kuren. Så ytlig är jag inte. Jag älskar min kropp, den ska må bra. Jag mår bra av att kunna sola, att inte ha torrare hud, att ta ett glas vin om jag vill (Roaccutan är inte snällt mot levern) samt att umgås med människor som inte bryr sig om vilka skönhetsskavanker jag har.

Så är det. Jag ser det som ett sätt att komma över tröskeln att man måste vara så snygg och perfekt jämt. Men det är klart, hade det suttit i precis HELA ansiktet kanske det varit en annan sak.

Annonser
Det här inlägget postades i Livet, Paleo. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 14 september 2011 – Att ta eller inte ta, det är frågan

 1. Hannah skriver:

  Jag går i precis samma tankebanor! Min hudläkare har också föreslagit Roaccutan till mig. Ena sidan av mig säger JA JA JA, den andra är inte fullt så övertygad.
  Vilken specialist gick du till? Funderar på att byta eftersom jag vill ha ett andra utlåtande.

  • Sofia Finnved skriver:

   Jag gick till en hudspecialist hos Capio Citykliniken. Jag har ju som sagt bestämt mig eftersom jag inte tycker att det är värt det…. Men blir det mycket värre, tja då vet jag ju inte om jag ändrar mig. Det finns tydligen Vitamin B som man också kan prova, hört om det?

 2. Hannah skriver:

  Jag har hört talas om B-vitaminet också. Dock har jag inte grävt särskilt djupt i det men det lilla jag har kommit över har varit väldigt varierande resultat. Nåväl. Tänkte iallafall att jag skulle byta eftersom min manliga danska väldigt svårförstådda hudspecialist är så himla… spridd.

 3. Ping: 15 januari 2012 – Sminka över akne? | Sofia Finnved

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s