9 januari 2013 – Vipassanafunderingar

Meditationskurs 10 dagar i Ödeshög. I tystnad. Detta är då det jag pratade om i inlägget för några dagar sedan…

  • Utmanande? Ja.
  • Givande? Enligt alla som provat som jag hört om.
  • Klarar jag av det? Har fyra månader på mig att bestämma mig för det. Tvekar man är väl sannolikheten större att man låter bli dock.
  • En upplevelse utöver det vanliga? JA!
  • HUR kan jag ens komma på TANKEN? Det hade varit så… befriande att säga hejdå till den moderna världen ett litet slag (det är ju inte ens två veckor). Jag är väldigt nyfiken på vad som skulle hända under de där 10 dagarna…!

Från deras hemsida:
”Vipassana betyder ”att se saker som de egentligen är”. Det är en av Indiens äldsta meditationstekniker, som återupptäcktes för över 2 500 år sedan av Buddha, och lärdes ut av honom som ett universellt botemedel mot universella problem, dvs. konsten att leva.
  
Denna teknik, utan anknytning till någon religion eller sekt, syftar till att fullständigt göra slut på mentala orenheter, och därigenom nå full befrielse som är den högsta lycka. Dess syfte är att läka människan; inte endast att bota sjukdomar utan att fullständigt bota allt mänskligt lidande.  
  
Vipassana är en väg till självförändring genom själviakttagelse, som fokuserar på det nära samspelet mellan kropp och sinne. Detta är något som kan upplevas direkt, genom disciplinerad uppmärksamhet på de kroppsliga förnimmelser som styr kroppens liv, och som oavbrutet står i samband med och betingar sinnet. Baserad på iakttagelse är detta en självutforskande resa till kroppens och sinnets gemensamma ursprung genom vilken man löser upp mentala orenheter. Detta leder till ett balanserat sinne fullt av kärlek och medkänsla.  
  
De naturlagar som styr våra tankar, känslor och förnimmelser blir tydliga för oss. Vi förstår genom direkt upplevelse hur man gör framsteg och hur man faller tillbaka, hur man skapar lidande och hur man befriar sig från lidande. Vårt liv kommer alltmer att kännetecknas av ökad medvetenhet, klarhet, självkontroll och frid. ”

Kurserna är gratis, lärarna har ingen lön och finansieringen sker med gåvor från tidigare elever. Kommersialiseringen är långt borta.

Annonser
Det här inlägget postades i Just for fun. Bokmärk permalänken.

En kommentar till 9 januari 2013 – Vipassanafunderingar

  1. Hannah skriver:

    Det låter jättespännande 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s